Get Adobe Flash player

Претрага сајта

Пријава корисника

Почетна Физика Физика I Круг Равномерно убрзано праволинијско кретање

Равномерно убрзано праволинијско кретање

Задатак 98.

а) Из места А и В, међусобно удаљених 30 m, истовремено крену једно према другом два тела почетним брзинама 15 m/s и 10 m/s. Убрзања оба тела су истог интензитета 0,5 m/s2, али се тело из А креће убрзано, а из В успорено. На ком растојању од А ће се тела срести?

b) Из места А и В истовремено крену једно према другом два тела убрзањима 2 m/s2 и 1 m/s2. Почетне брзине оба тела једнаке су нули. Растојање између А и В је 54 m. После ког времена и на ком растојању од А ће се тела срести?

 

Решење:

Поступак

 

Задатак 99.

а) Колица се крећу са убрзањем 0,5 m/s2 без почетне брзине. Колики пут она пређу у четвртој секунди кретања?

b) Аутомобил који се креће равномерно убрзано у шестој секунди кретања пређе пут 12 m. Одредити убрзање аутомобила ако он полази из мировања.

 

Решење:

Поступак

 

Задатак 100.

Зауставни пут воза при доласку на станицу је 1 km. Пре успоравања воз се кретао брзином 72 km/h. Наћи време после ког ће се зауставити, убрзање воза и брзину коју је имао на средини зауставног пута.

 

Решење:

Региструјте се за поступак...

 

Задатак 101. a)

Аутомобил се креће равномерно убрзано без почетне брзине. Колико пута је средња брзина аутомобила у петој секунди кретања већа од средње брзине у четвртој секунди?

 

Решење:

Поступак

 

Задатак 101. b)

Тело се креће равномерно убрзано без почетне брзине. Средња брзина тела у трећој секунди кретања већа је од средње брзине у другој секунди за 0,5 m/s. Колики пут пређе то тело за прве 3 секунде кретања?

 

Решење:

Региструјте се за поступак...

 

Задатак 102.

Воз полази из станице и креће се равномерно убрзано. У једном тренутку он има брзину 30 m/s, а 160 m даље брзина му је 50 m/s. Колико је убрзање воза и колики је пут он прешао пре него што је достигао брзину 30 m/s?

 

Решење:

Поступак

 

Задатак 103.

Тело се креће равномерно убрзано без почетне брзине из тачке О (слика). Између тачака А и В оно пређе 60 m за 6 s. У тачки В брзина тела је 15 m/s. Наћи брзину тела у тачки А, убрзање тела и растојање између тачака О и А.

Решење:

Региструјте се за поступак...

 
Још чланака...

Анкета

Да ли сте за увођење форума на ИнтернетПрофи?
 

Подели на Facebook

Предложи пријатељима

Статистика посета

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас125
mod_vvisit_counterЈуче2334
mod_vvisit_counterОве недеље16884
mod_vvisit_counterПрошле недеље19414
mod_vvisit_counterОвог месеца125
mod_vvisit_counterПрошлог месеца73678
mod_vvisit_counterУкупно1705202

Тренутно на мрежи

Имамо 38 гостију и 2 чланова на мрежи